Posted on Category:Bez kategorii

Co to jest rostbef — Od czego zależy jakość rostbefu wołowego?

Co to jest rostbef — Od czego zależy jakość rostbefu wołowego

Rozbef wołowy to mięsień grzbietowej części tuszy wołowej. Ceniony jest ze względu na bardzo delikatny smak i miękką, jasnoczerwoną strukturę mięsa. Zawiera nieznaczną ilość tłuszczu, który wzbogaca jego walory smakowe. Czym charakteryzuje się wysokiej jakości rostbef wołowy?

Skąd pozyskać wysokiej jakości rostbef wolowy?

Polędwica, stek z wołowiny, czyli znany m.in. w kuchni amerykańskiej rostbef wolowy to pożądany w wielu restauracjach przysmak ceniony ze względu na swój unikalny skład, walory odżywcze i nade wszystko nieziemski smak. Kluczowe jest w jego przygotowywaniu pozyskanie najwyższej jakości mięsa od sprawdzonego hodowcy bydła.

Dobrej jakości kawałek wołowiny charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, tłuszcz jest zaś jasnokremowy. Ponieważ na kruchość mięsa wpływa zawartość tłuszczu, skład i struktura śródmięśniowej tkanki łącznej. Dlatego dobry rozbef wołowy musi być wykonany ze stosunkowo młodego mięsa. Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie co to jest rosbef, trzeba wiedzieć, że to stek pochodzący z młodego bydła ras mięsnych.

Jak przygotować rozbef wołowy?

Chcąc przygotować idealnie kruczy, soczysty rozbef wołowy należy zastosować odpowiednią technikę obróbki termicznej. W zależności od stopnia wysmażenia mięsa otrzymamy różne walory smakowe steka. Wyróżnia się rostbef wolowy bardzo krwisty blue, rare, medium rare, medium, medium done aż po najbardziej wysmażony well-done. Najlepiej zakupić mięso od sprawdzonego punktu skupu, który dzięki współpracy z najlepszymi hodowcami zapewni porcje żywca o idealnie zwartej strukturze, śliskiej powierzchni i bardzo delikatnym zapachu. Dobrze jest pamiętać, że kluczowe w przypadku steków jest posiadanie odpowiedniej ilości tłuszczu w mięsie na rozbef wołowy. Im więcej go ma, tym lepiej. Jeśli widać na porcji białe włókna tłuszczu rozłożone w mięśniach to znaczy, że opas miał szczęśliwe życie, był hodowany zgodnie ze współczesnymi standardami i będzie idealnym daniem na talerzu.